Підсумки діяльності: Січень 2019

Програма «Практика студентів»

У січні до нас на практику прийшли 26 студентів Економіко-правового коледжу ЗНУ. Це майбутні соціальні педагоги та соціальні працівники. Практика цих груп буде проходити до березня.

 

«Я їхав до вас і думав, що тут буде сумно. Як у державних закладах. А у вас дуже цікаво і навіть весело».

«Я вже знала про два проекти вашої організації. Це робота з дітьми в школі – я знаю кілька дітей, які в проекті «Територія Z» і проект «Я-красива!» – моя знайома бабуся одна з учасниць. А тепер дізналась, що ваша організація реалізує набагато більше цікавих проектів».

«На практиці я хочу спробувати себе в роботі з дітьми. Зокрема навчитися спілкуватись з особливими дітьми. Я боюсь, що мене не приймуть діти, що їм буде не цікаво зі мною. Проте дуже хочу спробувати».

 

Шкільна медіація

 У січні було проведено 4 медіації для 9 учнів в двох школах. Одну медіацію для учнів 11 класу проводила координатор шкільної служби «Фенікс» Ірина. Всього було проведено 6 засідань медіаторів.

Дізнавшись про тему запобігання булінгу в підлітковому середовищі, що впроваджували медіатори служби «Фенікс», наприкінці минулого року, класні керівники 9-го та 4-го класів (приблизно 50 учнів) запросили їх до своїх класів. У 9 класі ситуація стосувалась не лише взаємин між однокласниками, а й занепокоєння викликало неповажне ставлення старшокласників до вчителів. Зі слів медіатора Саші:

«Я не впевнена, що мені вдалось змінити ставлення учнів до оточуючих, але я хоча б спробувала. І я б сама себе не поважала, якщо б не зробила цього… Я намагалась до них достукатись… Дивно, не одразу звісно, але мене слухали…»

 

Проект «Територія Z»

З початком нового навчального семестру ми продовжили наші заняття з проекту «Територія Z». Було проведено 3 заняття для учнів 9 класу (25 школярів) однієї зі шкіл-учасниць. Діти із задоволенням приймали участь у вікторині професій, обговорювали складові емоційного інтелекту, розглядали методи усвідомлення власних емоцій. Пожвавлення навіть серед неактивних учнів викликала вправа «Емоційна гімнастика».

За зверненням класного керівника 8 класу ЗНВК № 42 (28 школярів) було проведене заняття з профілактики булінгу. Діти активно відповідали на поставлені питання, а також цікавились способами протистояння насиллю в шкільному середовищі. По завершенню кожен учень отримав буклет-пам’ятку з корисною інформацією.

На методичному об’єднанні класних керівників 5 класів (яке відбулось у ЗОШ №5) було проведено тренінг «Профілактика емоційного вигорання». Під час зустрічі намагались активізувати власні ресурси кожного вчителя, освоювали техніки саморегулювання – релаксацію, дихання, візуалізацію, вчилися впізнавати свої емоції та потреби, тощо. На зустрічі були присутні 10 вчителів.

В останній день місяця було проведено Форум для вчителів фізичного виховання з презентацією роботи проекту «Територія Z» за три роки. Під час виступу фахівці ЗОГО «Флоренс»  розповіли про теми занять для учнів, поділилися особливостями проведення подібних занять, та на що в першу чергу, потрібно звертати увагу. Було продемонстровано деякі форми роботи з дітьми. Також під час зустрічі вчителям було запропоновано прийняти участь у деяких вправах. За словами присутніх (21 людина) така зустріч була дуже інформативною та корисною.

 

Проект «Кенгурятко»

Протягом місяця 8 дітей відвідували заняття з проекту «Кенгурятко», була проведена 1 консультація для нової родини.

Ми хочемо поділитися з вами успіхами наших малюків! К. почала відвідувати групу денного перебування «Кенгуру», успішно проходить процес адаптації; Л. засвоює поняття величини, прекрасно сортує за кольорами та формами, повторює рухи і дії. Л. стає більш контактним, вчиться вимовляти перші фрази, успішно навчається імітації; Д. прекрасно формулює думки, активно використовує цілі вислови у спілкуванні, висловлює прохання і, навіть, відповідає на прості запитання С. та М. успішно завершили участь у проекті, бажаємо нашим малюкам нових звершень та доброго здоров’я.

Ми раді, що наші батьки помічають позитивну динаміку в поведінці і навчанні дитини, беруть активну участь в процесі, виконують рекомендації фахівця. Адже найголовніше в нашій справі – це любов до дітей і злагоджена робота всієї команди – фахівців та батьків!

 

Програма «Кенгуру»

 

В січні місяці 15 дітей відвідувало програму «Кенгуру».

На початку місяця ми продовжили святкування Нового року і відвідали новорічну виставу «Грінч, викрадач Різдва» в ПК «ЗАЗ». Діти із захопленням розглядали надзвичайно яскраві костюми, динамічні танці та чудову гру акторів.

Ще один подарунок – похід до розважального центру «Smile Park» в ТЦ «Аврора». Ми дуже вдячні керівництву розважального центру за можливість отримати море позитиву і незабутніх емоцій!

Цього місяця продовжуються заняття з логопедом і музичним терапевтом. На музичних заняттях діти активно беруть участь в постановках пісень, розігрують сценки, вчать нові танці.

Відвідали «Катрусін» кінозал, де діти дивилися мультфільм «Морозко». Завдяки таким сеансам діти вчаться розуміти поняття хорошого і поганого, ліні і працьовитості, взаємодопомоги. Окрім моральних понять, діти активно опановують професії (особливо касира), а також вчаться поводитися в громадських місцях.

Сеанси каністерапії з собакою Хіларі стають дедалі цікавішими та різноманітнішими. Малюки вже не бояться пухнастої красуні, і залюбки виконують завдання разом з нею.

Щодня наші малюки виконують багато цікавих завдань: вчаться робити вправи з диханням, спускатися та підійматися драбиною, малювати фарбами, піною, крупою, ліпити все, що пов’язано з зимою, вивчають поняття згідно програми розвитку, та найголовніше – вони щодня вчаться радіти. Радіти від спілкування одне з одним, від цікавого завдання, від  своїх або чиїхось досягнень.

Навчити радіти нам дуже допомагають зустрічі з нашими друзями клоунами «Сміхоносами». Від кожної такої зустрічі діти залишаються сповненими гарного настрою та доброти.

Цього місяця наші малюки змогли насолодитися веселими зимовими забавами: катання на санчатах, гра в сніжки та в інші ігри на вулиці.

В січні нас особливо порадували: Н., яка почала роздивлятися картинки в книжках, слухати казки; Д., який вперше відвідав басейн, спочатку побоювався , а потім вже самостійно підходив до води; К., яка боялася музики та гучних звуків, знаходилася на музичному занятті, виконувала завдання разом з дітьми, танцювала під звуки фортепіано.

 

Робота над грантами

Цього місяця співробітники «Центра Флоренс» працювали над грантом від наших колег з Великобританії. Тематика пов’язана з питаннями насилля в школі. Ми плануємо залучити підлітків до зняття невеликих відеороликів про ненасилля.

 

Робота з іноземними фахівцями

В січні розпочалась робота з підготовки до визначних подій – конференції та святкування 15-річчя «Центра Флоренс».

На даний момент обговорили головні ідеї планування основних заходів, бюджет, програму конференції.

 

Участь у семінарах і конференціях

За результатами виступу на міжнародній конференції «Європейські перспективи сенсу життя» (м. Запоріжжя, 2019) написана стаття, яка буде опублікована в науковому збірнику Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Залишити відповідь